Degazoare termice


Degazarea chimica şi degazarea termică

În starea din natură apa conţine şi gaze cum sunt CO2, O2, N2 provenite din aer. O parte din aceste gaze (CO2, O2), când sunt prezente în apa de alimentare, agresează suprafeţele metalice interioare ale cazanelor provocând coroziuni (pitting, rugină).
Pentru evitarea acestor efecte neplăcute este de dorit ca gazele dizolvate să fie eliminate sau, cel puţin, diminuate cantitativ. Eliminarea gazelor dizolvate denumită degazare, se poate face în două procedee: degazare chimică şi degazare termică.
Degazarea chimică constă în dozarea în apa de alimentare a cazanelor a unor substanţe chimice care leagă gazele dizolvate în produşi chimici neagresivi.
Degazarea termică se bazează pe faptul că, odată cu creşterea temperaturii, solubilitatea gazelor în apă scade. Prin încălzirea apei, deci, gazele din apă sunt eliminate în mod natural, iar apa de alimentare nu mai este agresivă pentru cazan.
În comparaţie cu degazarea chimică, care presupune costuri importante în prepararea apei (costul chimicalelor), degazarea termică este mai ieftină întrucât căldura cheltuită pentru încălzirea apei este reintrodusă în cazan odată cu apa de alimentare.

Degazorul termic

Degazarea termică se face cu şi în degazor. Cele fabricate de PIFATI conţin, în principal, un rezervor, o domă şi o instalaţie de automatizare.
Apa de alimentare este introdusă în rezervor unde este încălzită până la 80-165ºC, prin barbotare de abur. La această temperatură gazele dizolvate au fost eliminate, prin suprafaţa liberă a apei, în proporţie de peste 90%.
În partea superioară a degazorului este montată o domă. Apa de alimentare se introduce în partea de sus a domei, fiind fragmentată în picături cu un dispersor. La baza domei este introdus condensul recuperat şi aburul de la expandoarele din centrală.
Gazele rezultate prin degazare termică se acumulează şi se evacuează în partea de sus a domei. Aburul de încălzire este introdus printr-un distribuitor cu găuri în apă, în partea de jos a rezervorului. Nivelul apei în rezervor este menţinut în jurul unei cote din treimea superioară. Alimentarea cu apă se face, pe măsura consumului la cazan, printr-un ventil electromagnetic comandat de un regulator de nivel cu electrozi.

Instalaţia de automatizare cu care este dotat degazorul asigură următoarele funcţii:
• reglarea temparaturii apei din degazor;
• reglarea nivelului de apă în degazor;
• semnal de alarmă la nivel minim de apă în degazor pentru protecţia pompei de alimentare a cazanului.

Familia de degazoare fabricate de PIFATI cuprinde patru tipodimensiuni:

 Parametri tehnici

 Capacitate nominală

(metri cubi) 

 2,2 ÷ 20

 Temperatură maximă

(grade Celsius) 

 +104 ÷ +168

 Presiunea maximă

(bar) 

 0,2 ÷ 6

 Debit apă degazată

(metri cubi/oră) 

 2,5 ÷ 20

 Agent încălzire

 Abur saturat;
presiune maximă 12 bar

Apă de alimentare

 Tratată – categoria I
conf. P.T. ISCIR C2 - 03